Yabancı Çalışma İzni Nedir?
Çalışma izni, yabancı uyruklu kişilere Türkiye’de yasal olarak çalışma ve ikamet hakkı tanıyan resmi bir belgedir. Bu izin, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından düzenlenir ve geçerlilik süresi boyunca yabancıların Türkiye’de çalışmasına olanak sağlar. 6735 sayılı Uluslararası İşgücü Kanunu’na göre, Türkiye’de çalışmak isteyen yabancıların çalışma izni veya çalışma izni muafiyeti alması zorunludur. Geçerli bir çalışma izni olmadan çalışan yabancılar ve onları istihdam eden işverenler cezai ve idari yaptırımlarla karşılaşabilir.
Yabancı çalışma izni, yabancı uyruklu kişilere Türkiye’de belirli bir işte yasal olarak çalışma hakkı tanır. Bu izin, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından onaylanmaktadır ve belirli prosedürler ve kriterler çerçevesinde verilir. Bazı pozisyonlar için diğer makamlardan onay gerekebilmektedir ve Türklere hasredilen mesleklerde yabancı personel çalıştırılmasına izin verilmemektedir.
Yabancı Çalışma İzni Kimler İçin Düzenlenir?
Türkiye’de geçici koruma kapsamında ya da uluslararası koruma kapsamında bulunan yabancılar ile diğer uyruklardan yabancı personeller için çalışma izni alınması gerekmektedir.
Çalışma izin başvurusundan önce yabancının Türkiye’deki ikamet durumu ve türü, öğrenci olup olmaması, çalışacağı pozisyonun uygunluğu gibi birçok kriter değerlendirilmeye alınmaktadır.
Yabancı Çalışma İzni Nasıl Değerlendirilir?
Yabancı çalışma izni başvuruları Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından belirlenen kriterlere göre hem işveren hem de çalışan açısından değerlendirilmektedir.
Yabancı personel istihdam etmek isteyen şirketlerin karşılaması gereken istihdam ve mali yeterlilik kriterleri bulunmaktadır. Bununla birlikte istihdam edilmek istenen pozisyon için sektörün koşulları, Türk personel sayısının yeterliliği gibi hususlar da gündeme gelebilmektedir.
Yabancı personel istihdamında şirketin bulunduğu sektör oldukça önemlidir. Bakanlık tarafından sektöre ve pozisyona göre farklı değerlendirme kriterler belirlenmiştir ve bazı iş ve meslekler için istisna uygulanabilmektedir.
Çalışan açısından ise; çalışanın Türkiye’de kaç yıldır bulunduğu, daha önce çalışıp çalışmadığı, ikamet izninin geçerliliği ve süresi gibi birçok husus ele alınmaktadır.
Yabancı Çalışma İzni İçin Başvuru Nasıl Yapılır?
Yabancı çalışma izni için tüm başvurular Yabancıların Çalışma İzni Başvuru Sistemi üzerinden çevrim içi ortamda yapılmaktadır. Bu başvurular yalnızca işveren veya danışmanları tarafından yapılabilmekte olup, çalışan kendisi için çalışma izni başvurusunda bulunamamaktadır.
Ev hizmetleri için istihdam edilecek yabancı uyruklu personellerin yabancı çalışma izin başvuruları ise hane halkındaki yetkili kişi tarafından yapılmaktadır.
Yabancı çalışma izni süreçlerinde profesyonel destek sunuyoruz
Çalışma izni başvurusu yapılırken hem işveren hem de yabancı uyruklu personel için hazırlanması ve kontrol edilmesi gereken birtakım evraklar bulunmaktadır. Bununla birlikte bu evrakların doğru ve eksiksiz şekilde hazırlanması ve kriterlere uygunluk gösterip gösterilmediğinin kontrol edilmesi oldukça önemlidir. Evrak eksikliği veya dikkatsizlik sebebiyle doğru şekilde yapılmayan başvurular reddedilebilmektedir.
Yabancı çalışma izin süreçlerinizin en hızlı ve profesyonel şekilde yürütebilmesi adına yanınızdayız.
Analiz Kariyer olarak başvuruya hazırlık, sistem takibi ve başvuru sonrasında yapılacak tüm işlemlerde uzman ekibimiz şirketiniz adına gerekli çalışmaları yürütüyoruz. Tüm talepleriniz için uzman ekibimizle iletişime geçebilirsiniz.