Blockchain (Blok zinciri) Nedir?
Blockchain hukukuna geçmeden önce, blockchain hakkında kısaca bilgi vermemiz gerekebilir. Blockchain, birbirinden bağımsız verilerin uç uca eklenerek tek bir zincir oluşturduğu, merkezi bir otoriteye bağlı olmayan, veri tabanına erişimi olan her kullanıcının (zincire blok ekleyen) kayıtları açıkça görebildiği, üzerinde değişiklik yapmanın ve verileri tahrif etmenin imkansız olduğu, şifrelenmiş, güvenli bir veri tabanıdır.
Blockchain teknolojileri ile herhangi bir aracıya gerek duymadan uçtan uca (peer to peer) işlem yapılabilir. Zincire yeni bir blok ekleyebilmek için, önceki bloklarda var olan verinin değiştirilmemiş olması gerekir. Değişiklik yapılmak istendiğinde zincirin değiştirilmiş dökümü oluşturulur ancak orijinal zincir bozulmadan varlığını sürdürmeye devam eder.
Blockchain teknolojileri genel anlamda dijital faaliyetler sonucu ortaya çıkan veya dijital ortama aktarılan verilerin tahrif edilemez bir şekilde işlenmesini sağlamak amacıyla ortaya çıkmış olup veri güvenliği alanında sunduğu sağlam çözümler nedeniyle gıdadan hukuka, sağlıktan gayrimenkule birçok sektör karşılıklı işlemlerini blockchain teknolojilerini kullanarak yapmaktadır.