1.1 Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi (ETGB)
ETGB; lojistik firmalarının ihracat ve ithalat yapan firmalar için dijital ortamda düzenlediği ve bu sayede mikro ihracat süreçlerini hızlandırıp kolaylaştırdığı bir beyannamedir. ETGB kapsamında yapılan e-ihracat ürünlerinin 300 kilogramın ve 15.000 Euro’nun altında olması gerekmektedir.
E-ihracatın avantajları nelerdir?
- Maliyeti geleneksel ihracata göre çok daha azdır.
- Ödeme almak için banka teminatına gerek yoktur; online ödeme kuruluşları ile anlaşma yapılabilir.
- E-ihracat ile risk minimize edilir. Mesela klasik ihracatta yaşanacak herhangi bir sorunda milyonlarca lira zarar edilebilir iken e-ihracat ile böyle riskler en az seviyeye indirilir.
- Hedef pazara ulaşmak geleneksel ticarete göre çok daha kolaydır.
- Klasik ticaretteki gibi ürünlerin sertifika veya uyumluluk belgesi gibi prosedürlere ihtiyacı yoktur.
- E-ihracat, ekonomik dalgalanmalardan minimum seviyede etkilenir; döviz girdisi bu tür dalgalanmaları faydaya dönüştürebilir.
- Döviz kuru farkları, gelirleri katlayabilir. TL ile alınan bir ürün dolar kurundan satılınca kâr edilebilir.
- E-ihracat yapan firmalar devlet tarafından verilen destek ve teşviklerden faydalanabilirler. Örneğin; vergi iadesinden sebebiyle KDV ödenmez.
- Hedef pazar olarak herhangi bir ülke olarak seçilebilir. Pazar seçiminde öncelik firmanın yayılma politikasıdır sadece. Pazar seçmek için firmanın yayılma politikası önceli
Klasik İhracat ve E-ihracat Arasındaki Farklar Nelerdir?
Klasik ihracat, fazlasıyla katı kurallar birleşiminden oluşmaktadır. Klasik ihracat; ticaret hukuku, ülke güvenliği, insan sağlığı, mali işlemler gibi çok fazla detaya bağlıdır. Dolayısıyla kurallar bütünün her zaman var olması ve uygulanması gerekmektedir. Bütün bunlar birleşince de maliyetlerin ve süreçlerin uzamasına sebep olarak firmaları e-ihracatı tercih etmeye itmektedir.
✔ Klasik ihracatta ürün, satış tutarı, lojistik tercihi, ürünün gönderildiği ülke gibi çok fazla detay vardır ve bu detaylara dikkat etmek gerekir. Bu detaylarda yaşanacak sorunlar teslimat sürecini uzatacaktır. Fakat e-ihracat işletmeden müşteriye gönderim sağlanabildiği için çok fazla enerji ve zaman harcamak gerekmemektedir.
✔ E-ihracatta direkt satıcıdan alıcıya gönderilen ürünlerde ülkenin gümrükleme vergi muafiyetinden yararlanılmaktadır. Fakat klasik ihracatta işletmeden işletmeye gönderim gerçekleştiği için gümrükleme vergi muafiyetinden yararlanmak söz konusu değildir.
✔Klasik ihracatta efor gerektiren birçok lojistik süreç prosedürleri bulunmaktadır. Fakat e-ihracatta temel iki taşıma sistemi vardır. Bunlar: Delivered Duty Paid (DDP) ve Delivered Duty Unpaid (DDU).
✔Klasik ihracatta taşıma yöntemi, taşımaya uygunluk için alınması gereken izinler ve belgeler, nakliyat süreci, ürünlerin sorunsuz şekilde teslimi ve benzeri gibi komplike ve efor gerektiren birçok ayrıntı bulunuyor. E-ihracatta ise temel olarak iki taşıma seçeneği mevcut: Delivered Duty Paid (DDP) yani gümrük vergileri ödenmiş teslimat ve Delivered Duty Unpaid (DDU) yani gümrük vergilerinin müşteriye fatura edildiği taşıma.
Neden E-İhracat Yapmalısınız?
Günümüzün popüler ticaret türü e-ihracattır. Bunun sebebi ise mikro ihracat, e-ticaret ve müşterinin kesişim noktası olmasıdır. E-ihracat doğrudan bireysel müşteriye yapılan bir satış türü olduğu için bireysel müşteriler adına KDV’siz fatura düzenlenebilir. Ayrıca KDV iadesinden, bankaların ve devletin sunduğu teşvik ve kredilerden faydalanılabilir.
E-ihracat için hedef kitle ve pazar analizi doğru yapılabilirse oldukça karlı bir ticaret türüdür. Doğru bir pazarda doğru ürünler pazarlanabilirse bireylere, şirketlere ve ülke ekonomisine finansal katkı sağlar.