Endüstri 4.0 Danışmanlığı Nedir?
Her fabrikanın yapısı ve ihtiyacı farklı olsa da Endüstri 4.0 dönüşümü kapsamında belli başlı teknolojilerden faydalanılır. Uzman danışman kadromuz detaylı inceleme ve analizler sonucunda sizin için hangi teknolojinin öncelikli olduğunu tespit eder ve dönüşümünüz için bir yol haritası hazırlar. Bu kapsamda gerçekleştirilecek olan aktiviteler ve dönüşümler şu şekildedir:
-Otonom Robotlar: Bir görevi yerine getirmek için yapılması gereken işleri insan müdahalesi olmaksızın belirleyen ve yapan makinelerdir. Bu makinelerin, tüm alt sistemlerini de koordine edebilmesi için bir yapay zeka yazılımına sahip olmaları gerekir.
-Nesnelerin İnterneti (IoT): Çeşitli makinelerin çeşitli sebeplerle internete bağlanması ve veri akışı sağlamasını temsil eden terimdir.
-Makine Öğrenmesi: Yapay zeka yazılımlarıyla geliştirilmiş makinelerin yaptığı işi kendi kendine öğrenmesi ve geliştirmek için çözümler üretmesi anlamına gelir.
-Makineler Arası İletişim (M2M): Makinelerin birbirleri arasında direkt iletişim kurmaları ve birbirlerine sürekli bilgi aktarmaları anlamına gelen terimdir.
-Siber-Fiziksel Sistemler (SFS): Fiziksel aygıtların internet gibi bir platform ile birbirlerine bağlanmaları ve gerçek zamanlı verilerle birbirlerini yönetmelerine verilen isimdir. Bir şehrin tüm trafik ışıklarının ve kameralarının birbirleri ile iletişim halinde olması ve anlık trafik durumuna göre hangi ışığın ne zaman yanacağına karar vermeleri siber- fiziksel sistemlere iyi bir örnektir. Siber-fiziksel sistemler çok büyük ve karmaşık sistemlerdir.
-Akıllı Sensörler: Makinelere tam entegrasyonu sağlanabilen gelişmiş akıllı sensörler, çift yönlü bilgi akışı ve çok hızlı tepki süreleri ile problemlerin derhal önüne geçmek için tasarlanırlar. Örneğin kendi kendini süren, sürücü müdahalesine gerek duymayan arabalar gelişmiş akıllı sensörler sayesinde trafiği an be an kontrol eder, insanın veremeyeceği hızda tepkiler vererek kaza ihtimalini minimuma indirirler.
-3D Yazıcılar: 3D yazıcılar, kalıp maliyetlerini ortadan kaldırmak, ince detayları bulunan ürünleri yalnızca bilgisayar tasarımı ile ister parça parça ister yekpare olarak üretmek ve kişiselleştirilmiş tasarımda hızlı sonuçlar almak için yaygın şekilde kullanılmaktadır.
-Artırılmış Gerçeklik: Eğlence sektöründe kendine büyük bir yer edinmiş olan artırılmış gerçeklik ve simülasyon teknolojisi sanayide prototip masraflarını ortadan kaldırmak, tasarımları geliştirmek ve kriz senaryolarını gerçekleşmeden önce deneyimleyip önlem almak amacıyla kullanılmaktadır.
-Bulut Bilişim: Özellikle veri depolama ve veriye erişim alanında büyük kolaylıklar sağlayan bulut bilişim teknolojisi günlük yaşantımızda da sağlam bir yer edinmiş durumda. Bulut bilişim teknolojisi, fiziksel dosya ve arşivlerin siber ortama taşınması ile hem maliyetin azalmasına hem de fiziksel konum neresi olursa olsun istenen veriye istenen zamanda erişim sağlanmasına imkan tanır.
-Gerçek Zamanlı Veri İşleme Sistemleri: Çeşitli kaynaklardan toplanan verinin gerçek zamanlı işlenmesi ve edinilen bilgi ile mevcut sürece anlık müdahalelerde bulunabilmek için oluşturulmuş sistemlerdir. Bulut bilişim teknolojisi ile veriler dünyanın her yerinden her an takip edilebilir.
-Big Data: Çeşitli kaynaklardan her formda, geleneksel yöntemlerle anlamanın imkansız olduğu, aşırı derecede büyük boyuttaki verinin toplanması, analiz edilmesi ve anlaşılabilir bir şekilde raporlanmasını içeren veri işleme sürecine verilen isimdir.
-Kurumsal Kaynak Planlaması: Üretim için gereken tüm kaynakların bir veri tabanında toplanarak verimi artırma amacıyla kurulan yönetim sistemidir.
Endüstri 4.0 Neler Sağlar?
Endüstri 4.0 dönüşümü ile üretim esnasında makinelerden ve insanlardan kaynaklanan hataların ortadan kalkması, üretimin 7/24 kontrol altında tutulması, ürünlerin seri üretim bandında kişisel isteklere göre üretilebilmesi, toplanan verilerle üretimin hızlanması ve iyileşmesi amaçlanmaktadır.
Yine bu dönüşüm ile birlikte;
- Her geçen gün bireyselleşen dünyada tüketicilerin kişiselleşen taleplerine hattı bozmadan cevap verebilir,
- Üretim hatalarını ve kalite problemlerini tamamen ortadan kaldırarak maliyeti azaltabilir,
- Her an her detayı raporlanan fabrikanız ile üretim ve sonrasında oluşabilecek problemler için kalıcı ve ilerici çözümler üretebilir,
- Olası arızalar ya da üretim hataları makineler arası iletişim ile önceden tespit edilebilir ve makineler insan müdahalesi olmaksızın otomatik olarak kendini hattan çekebilir,
- Makinelerin bakım ve onarım zamanları, eskiyen parçalar veya olası arızalar önceden kullanıcılarına bildirebilir,
- Artırılmış gerçeklik uygulamaları ve simülasyonlar ile çeşitli senaryoları değerlendirebilir ve projelere başlamadan önce oluşabilecek tüm problemleri belirleyebilir,
- Stok kontrolü, envanter yönetimi, tedarik zinciri yönetimi, ürün yaşam döngüsü, tedarikçi ve tüketici iletişimi gibi üretim dışı süreçleri bilgisayarlar tarafından aksamadan kontrol edilmesini sağlayabilir,
- Fabrikanızın her bir parçasına dilediğiniz an dilediğiniz yerden erişebilir ve müdahale edebilirsiniz.
Teknolojinin büyük bir hızla gelişmesi ve bu alanda yapılan büyük ölçekli yatırımlar sayesinde tüm dünyada dijital sanayi sistemine geçiş yapmak için adımlar atılmaktadır. Bu dönüşüm her geçen gün hızlanmakta ve yaygınlaşmaktadır. Geleneksel üretim teknolojilerinden vazgeçmeyen firmaların, gelecekte rekabet edemeyecek kadar yetersiz kalması ve yüksek maliyetlerle zarara uğraması kaçınılmaz gözükmektedir. Geçmişte buhar makinesi ile insan gücünün yerini motorların alması, üretim bandı ile seri üretimin başlaması gibi gelecekte de manuel kontrol sistemlerinin yerini otonom sistemler ve akıllı üretim alacaktır.
SUN&SUN Danışmanlık olarak 16 yıllık tecrübemiz ile Endüstri 4.0 dönüşümünü gerçekleştirme sürecinizde sizlere profesyonel destek sunmaktan mutluluk duyarız.