Vergi Nedir?
Özel ve tüzel kişilerden devlet harcamalarında kullanılmak üzere toplanan vergiler, dünyadaki her ülkede detaylı bir şekilde hazırlanan kanunlarla belirlenir ve sistemleştirilirler. Devletlerin, zaruri kullanım gerektirmeyen özel tüketim mallarından işletmelerin elde ettiği gelire kadar hemen her alanda vergi tanımlama hakkı vardır. Zaman içinde, günün koşullarına göre devletler yeni vergi kalemleri yaratabilir ya da artık işlevsiz hale gelen bazı kalemleri ortadan kaldırabilir.
Vergi sistemi çok dinamik bir yapıya sahiptir ve ödenecek tutarın belirlenmesinde çok fazla değişkenin birbiriyle ilişkisi etkili olmaktadır. Sürekli değişen mevzuatlar ile sorumlu olunan yeni vergi kalemleri, vergi muafiyet imkanları, vergi iadeleri ya da değişen yüzdelerle ortaya çıkan ödeme farklarının aralıksız takibi işletmelerin adli problemler yaşamaması ve vergi giderlerini azaltmanın yeni yollarını keşfetmesi açısından son derece önemlidir.
Her verginin belli bir uygulanma yüzdesi bulunur. Örneğin Motorlu Taşıtlar Vergisi ile Gelir Vergisi yüzdesi aynı değildir. Üstelik her verginin yüzdesi belli zaman aralıklarında, pazar koşullarına ya da kamu ihtiyacına göre alınan kararlara bağlı değişkenlik gösterebilir.